Klub avstralskih mamic

img_0472A si predstavljate, da bi lahko imele slovenske mamice v petek dopoldne žensko božično kosilo s svojimi prijateljicami? Otroci so medtem v šoli, one so prej v miru pozajtrkovale, jih odpravile in pripravile eno jed za skupno žurko, pa se še seveda lepo uredile, ker je to le začetek božičnega praznovanja. No, to je v Avstraliji standard dostopen vsemu srednjemu sloju. In čeprav sem sama stara 19 let in še daleč od tega, da bi bila mami, sem se znašla v njihovi družbi in priznam, da več kot uživala!

Povabila me je Slovenka Ana, ki je poročena z Avstralcem in je mamica trem deklicam, Amelii, Alani in komaj sedem-mesečni Aleksandri. Ker so plače tu dokaj višje, je za povprečno družino dovolj, če dela le oče in je mama lahko doma in skrbi za otroke. Včasih je finančno še celo bolje, ker varstvo za otroke stane več, kot pa bi mamica sicer zaslužila.

Tako se nas je na ženskem božičnem žuru sredi dneva zbralo okoli deset udeleženk, večina “home-stayed mums”. Pa nikar ne mislite, da jim je doma samo dolgčas. Večina si najde poleg kuhanja, čiščenja in prevažanja otrok še veliko drugih zaposlitev. Ena na primer dvakrat tedensko voluntira v mali galeriji, druga ima zraven hiše svoj mali fitness in je osebna trenerka, tretja pa se ukvarja s “spray tan” tretmaji. Počnejo nekaj, kar imajo res rade in samo, ker v tem uživajo.

Čebljanje je potekalo kar v več jezikih, ker je Avstralija dežela veliko priseljencev. Za mizo sva sedeli dve Slovenki, dve Francozinji, ena Brazilka in celo  pristnih Avstralk. Ena mi je prav ponosno zaupala, da je njena družina v Avstraliji že pet generacij. In ne le to, že pet generacij živijo v Zahodni Avstraliji.

Ženske so bile sproščene, odprte in prav nič jih ni motilo, da sem toliko mlajša od njih. Vsake toliko se je ena izmed Avstralk zadrla na svojega otroke, ki se je medtem zviral v bazenu. Skupaj z majhnim kužkom sta se na napihljivi blazini prevažala sem in tja po vodi in nagajala eden drugemu. Čakaj malo! A nisi rekla, da so otroci v šoli?, me boste vprašali. Ah, šola. Njegova mami se je odločila, da bodo imeli njeni otroci “mental-health day”, kakor mi je razložila, da se temu reče tukaj, in jih je oblekla v kopalke ter pripeljala s seboj, ker tako ali tako mali ne bodo zamudili nič življenjsko pomembnega, če spustijo en dan šole.

Ko smo se najedle – imele smo “typical chick food”, pretežno zdravo hrano, saj se je samo ena izmed punc odločila, da naredi nekaj sladkega – in se napile šampanjca, je prišel čas za darilca. Vsaka je morala prinesti majhno darilce in ga zaviti, da se ni videlo, kaj je notri. Sama se seveda nisem spomnila te “podrobnosti”, da je čar darila tudi presenečenje, in sem prinesla rožico v lončku. Uf, mi je bilo nerodno, a je gostiteljica Ana to elegantno rešila tako, da je rekla, da bo rožica njena. Ostale pa smo mižale in iz vreče potegnile darilo, potem pa ga pred vsemi odprle.

Počasi se je tistim, ki imajo otroke v šoli, že začelo muditi, ker so končali pouk. Tako smo ostale jaz (ki otrok še nimam), Francozinja z očarljivim naglasom (ki v ponedeljek izve, ali bo njen prvorojenec fantek ali deklica) in pa glasna Avstralka (ki je svojim otrokom privoščila en dan zgodnjih počitnic).

Naslednji dan so na facebooku deževale slikice, zahvale, srčki in vprašanja, kdaj ponovimo tale čudovit in sproščen ženski dan! No, a se nimajo tele avstralske mamice prav lepo?

Maša Marija Vrtačnik

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja