Intervju: Ko te po diplomi čaka služba – v Avstriji

img_20160406_143853

Avstrija je že nekaj časa priljubljena destinacija mladih Slovenk in Slovencev v iskanju zaposlitve. O življenju in delu za mejo smo se pogovarjali z Anamarijo Novak, ki je pred kratkim začela z delom na Avstrijskem Koroškem.

Anamarija, pozdravljena! Nekaj mesecev je minilo, odkar je v tvojem življenju prišlo do pomembne spremembe – dobila si službo v Avstriji …

Res je, prišlo je do velike spremembe v mojem življenju, saj si nisem nikoli mislila, da bom odšla, vendar takšne ponudbe nisem mogla zavrniti. Moj drugi dom je sedaj tu v Šentjakobu, kjer sem zaposlena na zasebni katoliški Višji šoli za gospodarske poklice, in sicer delam kot vzgojiteljica.

Moje delo je zelo raznoliko. Lahko si predstavljate, kako je, ko mladostnik  pride iz šole in mu po glavi rojijo vse možne stvari. Kot prvo sem odgovorna za to, da se dekleta učijo, opravljajo svoje učne obveznosti ter da se počutijo domače. Vsi vemo, da ni dovolj samo »igrati policista«. Mladi so zahtevni, zanimajo jih različne stvari in področja in od odrasle osebe zahtevajo odgovore. Vsak ima svoje težave in  vsak posameznik prihaja s svojo zgodbo. Ti, kot vzgojitelj, moraš prisluhniti in, če lahko, tudi pomagati. Jaz bi rekla, da je vzgojitelj pravzaprav učitelj za življenje.

Si kdaj prej razmišljala o odhodu v tujino?

Ja, kot najstnica, vendar kasneje ne več. Vedno sem govorila, da bom delala in živela v Sloveniji, saj nisem ravno talent za jezike. Kot vidite, zame velja pregovor: zarečenega kruha se največ poje.

Je med tvojimi vrstniki več takih, ki so se izselili?

Niti ne. Večina mojih vrstnikov še vedno študira. Se mi pa zdi, da je vedno več zanimanja za tujino, saj mladi ne dobijo zaposlitve v svoji državi in potem ne vidijo druge rešitve kot to, da svoj kruh poiščejo v tujini.

Kako so se na novico, da odhajaš, odzvali tvoji bližnji? So bili presenečeni, veseli, začudeni?

Hmm. 🙂 Najprej je bilo ogromno vprašanj … “A je šola končana? In kje boš živela? Kdaj boš prišla domov?” Seveda je bilo to veliko presenečenje, saj sem kar iznenada izstrelila iz sebe, da grem v službo, in to v Avstrijo. Bili so veseli in hkrati zaskrbljeni, saj je  zelo nenavadno, da dobi mlad človek takoj po končanem študiju zaposlitev – sploh nekdo kot jaz – ki nisem nikoli omenila, da bi šla v tujino …

Kateri so tvoji trije najmočnejši razlogi za in proti delu v tujini?

Najmočnejši razlog za delo v tujini je predvsem izboljšanje znanja tujega jezika oziroma učenje le-tega. Greš v neznano in v kraj, kjer so novi ljudje, okolje. Tako si se prisiljen znajti sam. Predvsem dobiš izkušnje, ki so zelo dragocene, tako na delovnem mestu kot na administrativnem področju, kar se tiče urejanja papirjev …

Razlogov proti pa jaz zaenkrat nimam, saj je pri meni tako, da grem načeloma vsak vikend domov v Slovenijo in tudi ohranjam stike z domačimi in s prijatelji. Na delovnem mestu se počutim zelo domače in tudi ljudje so prijazni. Včasih sploh nimam občutka, da delam v tujini.

Na kakšne (birokratske, jezikovne, kulturne …) ovire si naletela v prvih mesecih življenja v Avstriji?

Birokratske vsekakor, saj zaradi množičnega preseljevanja stvari zaostrujejo. Predvsem sem občutila, da te gledajo nekoliko zviška, če govoriš slovensko (nekateri seveda). Glede jezika je tako, da je sporazumevanje dvojezično. Na delovnem mestu prevladuje slovenščina, drugje pa moraš znati nemško, gre pa tudi z angleščino. Kulturnih razlik ravno ni, je kar podobno. Morda je bila zame novost, da en mesec pred Miklavžem po vasi hodijo krampusi (parkeljni), ampak na srečo jih še nisem srečala. 🙂

Kaj bi svetovala mladim, ki se jim tudi ponuja služba v tujini?

Jaz bi rekla, naj gredo, četudi samo za 1 leto. Dobiš veliko izkušenj, kar je dobra odskočna deska za naprej. Spoznaš veliko novih ljudi in predvsem lahko najdeš samega sebe. Postaneš samostojen in, to trdim zase, začneš bolj ceniti stvari, saj ni nič samoumevno.

Rok Pisk on EmailRok Pisk on FacebookRok Pisk on Linkedin
Rok Pisk
Vodja projekta pri Socialna akademija

Vodja projekta Globalna Slovenija na Socialni akademiji.

Mladinski voditelj in trener v ZSKSS.


Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja